Главная » Рудник Гуляйполе


Запорожский губернатор Александр Пеклушенко считает, что принятое в декабре решение о согласовании специально разрешения ООО «Гайчурский ГОК» на разработку Гуляйпольского месторождения - правильное.

Как передает корреспондент портала «Запорожье. Комментарии», об этом губернатор заявил на проходящей сейчас внеочередной сессии областного совета.

Пеклушенко считает, что разрешение на исследовательскую разработку месторождения позволило бы получить оценку, какие именно запасы полезных ископаемых есть в этом месторождении и возможность дальнейшего его использования.

Но, по мнению Пеклушенко, инвесторам «то ли времени не хватило, то ли мозгов, то ли денег - я не знаю точно» для того, чтобы подготовить общественное мнение и объяснить местным жителям ситуацию.

Также он считает, что противодействие разработке оказали и конкуренты инвесторов.

При этом губернатор считает, что к вопросу разработки месторождения еще придется вернуться в связи с тем, что это будет нужно для развития металлургии региона, особенно с учетом планов Рината Ахметова инвестировать в металлургический комбинат «Запорожсталь».

Как сообщал ранее портал «Запорожье. Комментарии», ранее губернатор Пеклушенко жестко критиковал инвесторов и безапелляционно потребовал от областного совета отменить разрешение на разработку ГОКа.

Отметим также, что представители инвесторов, которые хотели разрабатывать месторождение в Гуляйполе уверяют, что кто-то распространил недостоверную информацию об их намерениях.

Напомним, что из-за массовых протестов в Гуляйполе, депутаты районного совета отозвали свое решение, позволяющее инвесторам разрабатывать месторождение.

Отметим также, что по некоторым данным, ООО «Гайчурский ГОК» является близкой к нардепу Юрию Иванющенко.

При этом, губернатор Пеклушенко сообщил, что нардеп не имеет отношения к ООО «Гайчурский ГОК»:

«Я знаю эту компанию. Мой товарищ по парламенту, которого я уважаю, не имеет к этой компании никакого отношения», - сказал губернатор.

Источнок: http://zp.comments.ua/news/2013/04/19/112154.html

Категория: Рудник Гуляйполе | Просмотров: 921 | Добавил: slnikolas | Дата: 27.04.2013




Категория: Рудник Гуляйполе | Просмотров: 1422 | Добавил: slnikolas | Дата: 27.04.2013

 У питанні розробки залізорудного родовища «Гайчурським ГЗК» поставлено остаточну крапку?

Під час двадцять шостої позачергової сесії обласної ради депутати скасували рішення облради від 24 грудня 2012 року про погодження питання щодо надання ТОВ «Гайчурський ГЗК» та ТОВ «Надра Запоріжжя» спеціального дозволу на користування надрами на території Запорізької області.

- Спочатку свої проекти рішень на відміну рішення облради, яке дозволяло користування надрами на території області «Гайчурським ГЗК», надавалися окремо від фракцій Комуністичної партії України та ВО «Батьківщина». Але ми зустрілися з представниками обох фракцій та прийняли єдине правильне рішення: підготувати спільний проект. Це є гарним показником того, що в області немає політиканства, бо всіх нас турбує одне – громада та її інтереси, - зазначив голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко.

За словами очільника області, приймаючи рішення про дозвіл на користування надрами області, депутати не допустили помилку, адже Запорізька область унікальна, і те, що знаходиться під землею на території краю – це багатство громади, яке треба використовувати.

- Головне – знати, яке саме багатство ми маємо під землею. Ми повинні чітко розуміти його цінність та потенціал. Не оцінивши надра на території області, ми знаходимося в невіданні, не можемо ним розпоряджатися. Саме це – геологічне дослідження й мали провести потенційні інвестори. І за його підсумками ми могли би надалі розпоряджатися надрами та висувати свої вимоги підприємствам, які хочуть розробляти родовище, - підкреслив Олександр Пеклушенко.

Підбиваючи підсумки, голова облдержадміністрації зазначив, що в будь-якому разі влада повернеться до питання геологічного вивчення надр, бо це дозволить рухатися вперед у розвитку економіки Запорізького краю.

- Сьогоднішнє рішення тимчасове, і цілком можливо, що з’являться нові інвестори, які зможуть конструктивно підійти до цього питання. Але ніхто не торкнеться запорізької землі без дозволу на це громади, - підбив риску Олександр Пеклушенко.

 

Управління у справах преси та інформації 

Категория: Рудник Гуляйполе | Просмотров: 788 | Добавил: slnikolas | Дата: 21.04.2013




Категория: Рудник Гуляйполе | Просмотров: 950 | Добавил: slnikolas | Дата: 20.04.2013




Категория: Рудник Гуляйполе | Просмотров: 1248 | Добавил: slnikolas | Дата: 19.04.2013


Категория: Рудник Гуляйполе | Просмотров: 7039 | Добавил: slnikolas | Дата: 19.04.2013

Категория: Рудник Гуляйполе | Просмотров: 701 | Добавил: slnikolas | Дата: 10.04.2013



Категория: Рудник Гуляйполе | Просмотров: 1328 | Добавил: slnikolas | Дата: 10.04.2013

Голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко жорстко розкритикував роботу ТОВ «Гайчурський ГЗК», яке планувало здійснювати розробку залізорудного родовища поблизу м.Гуляйполе. Керівник області зазначив, що жодні роботи в Гуляйпільському районі здійснюватися не будуть, і рішення сесії облради, яким було дозволено користування родовищами, буде відмінено.

Про це заявив голова облдержадміністрації під час чергової апаратної наради в облдержадміністрації.

За словами заступника директора ТОВ «Гайчурський ГЗК» Євгена Щербини, днями на центральній площі м.Гуляйполе відбулися громадські слухання щодо розробки залізорудного родовища на території району. Але цей захід перетворився на потужну акцію протесту, під час якої населення висловило свою категоричну позицію проти проведення  робіт.

- По-перше, я не розумію, як можна проводити громадські слухання на площі, на вулиці? Щоб вони відбулися, має бути оповіщено населення, повинні бути присутні люди, які готові розповісти про заплановані роботи, відповісти на всі запитання громадян. А формат, у якому проходили ці, так звані «громадські слухання», є неприпустимим. Якщо б я був інвестором, то, перш за все,  організував би першу, пробну презентацію проекту, до якої залучив би кваліфікованих фахівців, екологів, запросив би представників районної та обласної влади. І вже за її підсумками  робив би висновки, чи є сенс у проведенні громадських слухань, чи краще взагалі відмовитися від реалізації проекту, - зазначив Олександр Пеклушенко.

Керівник області запросив до слова голову Комсомольської сільської ради Валентину Поліщак та голову Залізничної сільської ради Ігоря Чуба, які повідомили, що інвестор жодного разу не звертався ані до сільських рад, ані до місцевих жителів, їхньою думкою ніхто не цікавився та не надавав жодних роз’яснень.

Також з приводу дій керівництва ТОВ «Гайчурський ГЗК»  висловився народний депутат України Олександр Дудка, для якого Гуляйпільський район є рідним, і від якого, в тому числі, він балотувався на останніх виборах до Верховної Ради України.

- Для мене Гуляйпільський район є особливим, адже я там виріс, пропрацював більшу частину життя, там живуть мої рідні. Хочу сказати і цим горе-інвесторам, і тим, хто захоче в подальшому працювати на цій території: до людей треба йти відкрито! Гуляйпільці – свободолюбові люди, яких неможливо підкупити чи залякати, їх можна лише переконати. Ці інвестори вчинили дуже нечесно, і в першу чергу, не по відношенню до влади, а до людей, які там живуть. Місцеве населення треба поважати, рахуватися з його позицією, й тільки узгодивши всі моменти, приступати до роботи, - зазначив Олександр Дудка.

Підбиваючи підсумки, Олександр Пеклушенко сказав остаточне «ні» інвесторам та підкреслив, що для таких людей дорога в Запорізьку область закрита.

- Обласна влада зацікавлена в інвесторах, які мають необхідні ресурси, і насамперед – інтелектуальні. Але з таким підходом, як у «Гайчурського ГЗКа», краще взагалі нічого не робити. На порожньому місці була створена серйозна соціальна напруга серед населення, спаплюжено ім’я влади на місцях, хоча всього цього можна було уникнути за умови проведення конструктивного діалогу з місцевим населенням. Я сьогодні ж направлю листа до голови обласної ради Павла Матвієнка щодо необхідності відмінити рішення сесії обласної ради, яке дозволяє розробку залізорудного родовища в Гуляйпільському районі. Нам не потрібні інвестори, які не рахуються з думкою населення. Краще нехай Гуляйпільський район залишиться аграрною територією і  нормально, спокійно працює, ніж буде розвиватися в якості промислової території, але з такими інвесторами, - підсумував Олександр Пеклушенко.

Источник: http://www.zoda.gov.ua/news/18943/oleksandr-peklushenko-nam-ne-potribni-investori,-yaki-ne-rahujutsya-z-dumkoju-naselennya-ta-stvorjujut-sotsialnu-naprugu.html

Категория: Рудник Гуляйполе | Просмотров: 760 | Добавил: slnikolas | Дата: 08.04.2013

1 2 3 4 »
Календарь
«  Апрель 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0