Главная » Архив материалов

Голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко жорстко розкритикував роботу ТОВ «Гайчурський ГЗК», яке планувало здійснювати розробку залізорудного родовища поблизу м.Гуляйполе. Керівник області зазначив, що жодні роботи в Гуляйпільському районі здійснюватися не будуть, і рішення сесії облради, яким було дозволено користування родовищами, буде відмінено.

Про це заявив голова облдержадміністрації під час чергової апаратної наради в облдержадміністрації.

За словами заступника директора ТОВ «Гайчурський ГЗК» Євгена Щербини, днями на центральній площі м.Гуляйполе відбулися громадські слухання щодо розробки залізорудного родовища на території району. Але цей захід перетворився на потужну акцію протесту, під час якої населення висловило свою категоричну позицію проти проведення  робіт.

- По-перше, я не розумію, як можна проводити громадські слухання на площі, на вулиці? Щоб вони відбулися, має бути оповіщено населення, повинні бути присутні люди, які готові розповісти про заплановані роботи, відповісти на всі запитання громадян. А формат, у якому проходили ці, так звані «громадські слухання», є неприпустимим. Якщо б я був інвестором, то, перш за все,  організував би першу, пробну презентацію проекту, до якої залучив би кваліфікованих фахівців, екологів, запросив би представників районної та обласної влади. І вже за її підсумками  робив би висновки, чи є сенс у проведенні громадських слухань, чи краще взагалі відмовитися від реалізації проекту, - зазначив Олександр Пеклушенко.

Керівник області запросив до слова голову Комсомольської сільської ради Валентину Поліщак та голову Залізничної сільської ради Ігоря Чуба, які повідомили, що інвестор жодного разу не звертався ані до сільських рад, ані до місцевих жителів, їхньою думкою ніхто не цікавився та не надавав жодних роз’яснень.

Також з приводу дій керівництва ТОВ «Гайчурський ГЗК»  висловився народний депутат України Олександр Дудка, для якого Гуляйпільський район є рідним, і від якого, в тому числі, він балотувався на останніх виборах до Верховної Ради України.

- Для мене Гуляйпільський район є особливим, адже я там виріс, пропрацював більшу частину життя, там живуть мої рідні. Хочу сказати і цим горе-інвесторам, і тим, хто захоче в подальшому працювати на цій території: до людей треба йти відкрито! Гуляйпільці – свободолюбові люди, яких неможливо підкупити чи залякати, їх можна лише переконати. Ці інвестори вчинили дуже нечесно, і в першу чергу, не по відношенню до влади, а до людей, які там живуть. Місцеве населення треба поважати, рахуватися з його позицією, й тільки узгодивши всі моменти, приступати до роботи, - зазначив Олександр Дудка.

Підбиваючи підсумки, Олександр Пеклушенко сказав остаточне «ні» інвесторам та підкреслив, що для таких людей дорога в Запорізьку область закрита.

- Обласна влада зацікавлена в інвесторах, які мають необхідні ресурси, і насамперед – інтелектуальні. Але з таким підходом, як у «Гайчурського ГЗКа», краще взагалі нічого не робити. На порожньому місці була створена серйозна соціальна напруга серед населення, спаплюжено ім’я влади на місцях, хоча всього цього можна було уникнути за умови проведення конструктивного діалогу з місцевим населенням. Я сьогодні ж направлю листа до голови обласної ради Павла Матвієнка щодо необхідності відмінити рішення сесії обласної ради, яке дозволяє розробку залізорудного родовища в Гуляйпільському районі. Нам не потрібні інвестори, які не рахуються з думкою населення. Краще нехай Гуляйпільський район залишиться аграрною територією і  нормально, спокійно працює, ніж буде розвиватися в якості промислової території, але з такими інвесторами, - підсумував Олександр Пеклушенко.

Источник: http://www.zoda.gov.ua/news/18943/oleksandr-peklushenko-nam-ne-potribni-investori,-yaki-ne-rahujutsya-z-dumkoju-naselennya-ta-stvorjujut-sotsialnu-naprugu.html

Категория: Рудник Гуляйполе | Просмотров: 761 | Добавил: slnikolas | Дата: 08.04.2013


07.04.13 В Гуляйполі на площі біля КСК відбулися збори громадян ініційовані Гуляйпільською Громадою. Подія привернула увагу не тільки мешканців Гуляйполя, а їх доречи було більше трех тисяч. З’явилися запрошені депутати районної та обласної рад та Дудка О.І. Як завжди активно підтримували жителів Гуляйпілля представники сусідніх міст та селищ. Також були присутні  представники інших громадських організацій та політичних партій. За результатами громадських обговорень було запропоновано негайно відправити до Запорізької обласної адміністрації запит на відміну рішення про надання Гайчурському ГЗК дозволу на дослідно-промислову розробку. Також було дано початок створенню Гуляйпільської територіальної громади, а це однозначно є подією обласного значення. Подію висвітлювали представники ЗМІ, зокрема каналів ICTV та 1+1. Увага, репортажі мають з’явитися вже найближчим часом – у понеділок, вівторок. Особливу увагу пропонуємо Вам звернути на інформаційно-публіцистичий проект Костянтина Стогнія «Надзвичайні новини», що вів незалежне паралельне розслідування. Слідкуйте за анонсами.

http://mahnograd.com/sogodni-gulyaypiltsi-proveli-narodni-zbori-teritorialnoi-gromadi-video-foto.html









... Читать дальше »
Категория: Рудник Гуляйполе | Просмотров: 895 | Добавил: slnikolas | Дата: 07.04.2013

Вам вирішувати, як жити

   Шановні гуляйпільці та пологівці. Ми всі ЖИВЕМО на одній землі, ДИХАЄМО одним повітрям, П’ЄМО одну воду… Ми такі схожі, бо маємо багато СПІЛЬНОГО. Адже ми ростимо своїх ДІТЕЙ та бажаємо їм гарного  МАЙБУТНЬОГО. Ми щовесни пораємось на своїх городах, спілкуємось по телефону зі своїми рідними. Іноді ходимо до них у гості. Ми готуємо сніданки та обіди, плануємо ремонти, пораємо  худобу або ж ходимо на роботу. Ми звикли до нашого життя. Але все може змінитись…

   Нам випало жити на досить цікавій землі. Землі, де є дуже бажані надра. Бідні на руду.  Проте декілька років поспіль невідомі раніше компанії намагаються розпочати їх розробку. Нас ЗАПЕВНЯЮТЬ, що відкриття надр бідних на руду то є добре. Нас ПЕРЕКОНУЮТЬ, що відкриття кар’єру для аграрного району буде корисним.  Від нас ВИМАГАЮТЬ не чинити опір. Нам ПОГРОЖУЮТЬ, бо  якщо не мовчатимемо, втратимо роботу. Але ніхто не замислюється над тим, що при відкритті кар’єру нам         НІЧОГО БУДЕ ВТРАЧАТИ.

   Шановні нам БРЕШУТЬ, нахабно брешуть У ВІЧІ, приховуючи справжню цінність кар’єру. Нам ніколи не розкажуть про те, чому ж гуляйпільці займають одне з перших місць в області по ОНКОЗАХВОРЮВАННЯМ. Нам не скажуть, що через певні особливості залягання,  руда буде видобуватись ВІДКРИТИМ СПОСОБОМ. Нам не будуть розповідати, що про свої городи, паї, землі ми зможемо забути. І, звісно, промовчуть про те, що ми з вами ВТРАТИМО питну ВОДУ. Нас запевняють, що лише проведуть дослідні роботи. Але чи замислювались ви, чому ті дослідні роботи розтягнуті на 5 років? Та чи впевнені ви, що результати робіт будуть об’єктивними?

   Ви не замислювались, чому у місцевих ЗМІ друкується лише ОДНОБІЧНА ІНФОРМАЦІЯ про кар’єр? А тепер здогадайтесь, наша ВЛАДА «за» чи «проти» кар’єру…

   Вас ЗАПЕВНЯТЬ, що без вашого дозволу жоден екскаватор не приїде в Залізничне. Проте чи питають у вас думки, коли НЕ ВИПЛАЧУЮТЬ ЗАРПЛАТНЮ? Чи коли змушують йти у відпустку ЗА СВІЙ РАХУНОК? Чи ви сподіваєтесь, що спитають вашу думку тоді, коли йдеться мова про ВЕЛИКІ ГРОШІ?

   Шановні, якщо вам не байдуже до тієї землі на якій ЖИВЕТЕ, повітря  яким ДИХАЄТЕ, якщо ви маєте хоч трішечки любові, до того, чим живете… ПРИХОДЬТЕ  у неділю, 7 квітня, о 12:00 до КСК «Сучасник» для того, щоб відстояти своє право жити на екологічно благополучній території. Приходьте та не будьте байдужими надалі!

... Читать дальше »
Категория: Рудник Гуляйполе | Просмотров: 695 | Добавил: slnikolas | Дата: 06.04.2013





Категория: Рудник Гуляйполе | Просмотров: 677 | Добавил: slnikolas | Дата: 04.04.2013

Кому цікаво, на сьогоднішній день зібрано 4820 підписів проти розробки кар'єру. Молодці! Ви реально відчуваєте, що як шось захочемо - ми можемо. Кожен робе свій внесок в боротьбу і це не слова - це реальна робота. Збір підписів продовжується. В ЄДНОСТІ СИЛА.
Категория: Рудник Гуляйполе | Просмотров: 712 | Добавил: slnikolas | Дата: 04.04.2013

                       Говорить «Гуляйпільська Громада»     №2

Доборолась Україна до самого краю. Вставай, хто живий, в кого думка повстала.

Гірше ляха своїї діти її розпинають  (Т.Шевченко) Година для праці наста-ла.(Л.Українка)

Дорогі  Земляки!

Це єдиний спосіб спілкуватись з вами. За період , який пройшов, «Гуляйпільська громада» активно збирає підписи мешканців району. Ми повинні Вам сказати , що відмовляються одиниці, та ті, кого влада «нашугала»  до стану чеховського піскаря, який «Жил дрожал и умирал дрожал». Решта людей масово підтримують  боротьбу проти відкриття кар’єру. Свідчення науковців доповнюють нашу тривогу. Залізна руда Гуляйпільського родовища надзвичайно бідна та складає 16-18 %. Науковці стверджують, що комбінат, який буде побудовано тільки для збагачення руди, окупить  себе  через 100 років. Сьогодні  існує багато законсервованих  шахт з процентним вмістом заліза до 50% в Кривому Розі. Але туди не ідуть, хочуть знищити наші  родючі чорноземи.

Повірте це реальна інформація, а не страшилка. Зверніться до друзів та знайомих, які проживають біля Нікополя (Чортомлик)-там найстрашніший кар’єр України. Вибухові роботи здійснюються щотижня. Найменша протяжність вибухів 30 секунд. Жодна хата, яка розташована  неподалік, не витримає цих коливань землі. Сьогоднї стоїть питання жити чи не жити нам в наших домівках. Вода навіки зникне не тільки в нашому районі, адже  глибина кар’єру  більша  ніж 650 м. згідно екологічної карти в кар’єр ЩОГОДИНИ буде скидатись до 1500 куб.м. води. ЗА ДОБУ   36 000 куб м. Всі райони залишаться без води. Вітрова ерозія, солончаки, забруднення навколишнього середовища. Займатись сільським господарством стане неможливо. Все, що виросте на городі  стане не придатне до вживання. Дехто думає, що це все  буде дуже не скоро. Запамятайте: з дня отримання проекту на руки, замовник  через ВІСІМ місяців першу промислову продукцію. Тобто сьогодні невідомо чи будемо ми їсти осінню те, що посадимо  на городі  цією весною. В кар’єрі будуть працювати  БІЛАЗИ вантажопідйомністю більше СОРОКА  тон кожен та потужні кар’єрні екскаватори, тому котлован  буде розритий до глибини 650 метрів за з-4 місяці максимум, темпи будуть надзвичайно швидкі. Що стосується робочих місць. Покажіть мені того батька, матір, діда, бабусю, які пошлють в це  пекло робити своїх дітей та онуків. Майте на увазі, що вам  просто брешуть, коли говорять, що податки сплачуватимуться на місцях. Податки 100 % перерховуються до державного бюджету, тому не треба розповідати байки про процвітання району, якого скоро просто не буде. Все це  розуміють наші сусіди, мешканці Пологівського, Оріхівського, Новомиколаївського, Покровського районів та м. Запоріжжя. Вони нас підтримують. Ми стверджуємо, що це буде рукотворний Чорнобиль Півдня України, який не накриєш  саркофагом.

                   Багатьох цікавить юридичний аспект проблеми. Конституція України-закон прямої дії, який стверджує «Земля та її надра належать народу   ст. Господарем на своїй території є територіальна громада».

Яке рішення прийме територіальна громада району 07.04.2013 року о  12.00.-так і буде. Нас зрадили депутати обласної ради,вони тут не живуть. Хочеться вірити, що депутати райради, були обдурені, але сьогоднішнє їхнє мовчання свідчить про друге. Отже ми територіальна громада маємо, згідно статті Конституції  України,   перейти до БЕЗПОСЕРЕДНЬОГО  управління  громадою, таким чином  виразивши недовіру органам місцевого самоврядування, які прийняли  антинародне рішення не погодивши з територіальною громадою питання надання погодження на відкриття кар’єру. Кожен Ваш підпис – це  підтримка  РІШЕННЯ  ГРОМАДИ, тому обов’язково поставте підпис. Вимагайте звітів депутатів перед виборцями.

Друзі наші

Ми знаємо, як плюндрують та нищать гідність бюджетників і тих, хто має роботу вас звільняють, погрожують. Знайомий почерк по Вільнянську. ТРИМАЙТЕСЬ. Ми надіємось, що ви скажете своє слово в КСК.

Ми звертаємось до медиків району. Ви, як ніхто другий знаєте стан справ  зі здоровям та онкологією в районі та яким чином спотворюється правда. Не мовчіть.

Ми звертаємось до трудівників сільського господарства. Ви добре знаєте, що Земля МАТИ - ГОДУВАЛЬНИЦЯ. Не нам вам розповідати що вона жива і що буде, коли груди  гуляйпільських чорноземів.

Розпанахає вирва діаметром декілька кіло ... Читать дальше »

Категория: Рудник Гуляйполе | Просмотров: 777 | Добавил: slnikolas | Дата: 02.04.2013





Категория: Рудник Гуляйполе | Просмотров: 639 | Добавил: slnikolas | Дата: 02.04.2013

В Гуляйполі протестуватимуть проти розробки радіоактивного родовища

Наприкінці 2012 року депутати Запорізької обласної ради дали дозвіл на дослідно-промислову розробку залізорудного родовища поблизу м. Гуляйполя. Це рішення прийнято без жодних обговорень з  місцевими мешканцями,  з приховуванням справжніх намірів інвесторів та можливих наслідків.

Родовище містить надзвичайно низький рівень вмісту заліза, що робить його розробку заради цього металу економічно недоцільною.  Разом з тим, в руді високий вміст радіоактивних речовин, про що неодноразово писали науковці ще за часів СРСР.

Громада Гуляйполя не миритиметься зі свавіллям чиновників та нехтуванням здоров’ям  мешканців навколишніх територій. Гуляйпільці організовують збір територіальної громади,  де вимагатимуть скасування протиправного рішення Запорізької облради про надання дозволуна користування надрами ТОВ «Гайчурський ГЗК».

На збори громади гуляйпільського району завітають правозахисники з інших регіонів України, народні депутати. Також запрошений голова Запорізької обласної ради, Гуляйпільської районної ради, депутати. Закликаємо приєднатися представників громад м. Поліг, Оріхова, Новомиколаївкита інших населених пунктів, оскільки ця проблема не має адміністративних меж та стосується кожного, незалежно від соціального статусу.

 

Дата: 07 квітня, 2013 року
Час:
 12:00
Місце:
 м. Гуляйполе, площа перед КСК «Сучасник» (вул. Петровського, 2).

Контактна особа:Левченко Сергій, тел.: 099-079-85-73

 

Довідково:пошукові та розвідувальні роботи на Гуляйпільському родовищі виконані в 1953-1954р. та 1971-1984 році. За цей період прищурено 396 свердловин. За результатами досліджень встановлено, що вміст заліза в руді знаходиться на рівні 15-17%. Тоді ж визначений оптимальний спосіб видобутку – відкритий, враховуючи складні умови залягання копалин. Для порівняння, вміст заліза в криворізькому залізорудному басейні знаходиться на рівні 30-35%.

Запорізька облрада дала дозвіл на дослідно-промислову розробку, що передбачає добування до10% вмісту копалин. Це автоматично дає дозвілна повну розробкучерез 5 років.

Згідно досліджень, рівень перевищення допустимої дози забруднень газом радоном (основного показника наявності урану) в повітрі житлових приміщеньГуляйпільського району становить 62%, Оріхівського району - 53%, Токмакського 43%.

На початку березня гуляйпільціорганізовували збори небайдужих, де визначалися з можливою протидією розробці. Тоді участь в них прий ... Читать дальше »

Категория: Рудник Гуляйполе | Просмотров: 675 | Добавил: slnikolas | Дата: 02.04.2013

В пгт Володарское Донецкой области  местное население успешно отстояло свои права и не дало властям решать за них судьбу родного поселка. Это достойный пример для подражания! http://gromadagp.at.ua/video/vic/rudnik_guljajpole/volodarskoe_miting_15_maja_2012_g
Категория: Рудник Гуляйполе | Просмотров: 745 | Добавил: slnikolas | Дата: 31.03.2013

Саме 78 депутатів Запорізької облради "розчерком пера" дали дозвіл на розробку родовища залізної руди. В питанні доцільності для району, та й області можна довго дискутувати, але без сумніву одне: здоров'я мешканцям це не додасть, інвестиціям онкохворі не будуть дуже радіти. Навіть якщо прийняти позицію про відповідність нормам вмісту радіоактивних речовин у руді, інші наслідки розробки також не вселяють надію. Тож винних потрібно знати в обличчя. І чи будуть вони це відчувати все своє життя, чи ніколи, залежить від самих мешканців.


 "...Після розгляду та прийняття ще декількох проектів рішень сесія завершила роботу."
З новини на сайті ЗОР про результати проведення сесії ради
За цим реченням на офіційному сайті Запорізької облради сховалося рішення про кар'єр та долю 30-50 тисяч мешканців Гуляйпільського району та прилеглих територій.







Разом з тим, якщо 76 депутатам більше менш все одно, то позиція двох депутатів Гуляйпільського району дивує. Але, напевно, партія сказала: "Надо!"".



Савовський Віктор Миколайович
Мiсце роботи:Директор, ТОВ "Батьківщина"
Фракцiя:Партії регіонів
Контакти: (06145) 3-33-38




Коростельов Олександр Юрійович
Мiсце роботи:Директор, ТОВ «Преображенське»
Фракцiя:Партії регіонів
Контакти:(06145) 4-19-68

Обстеження на онко, операція і т. д., звертатися в першу чергу до цих "вершителей судеб". І надсилати їм фотокартки з зображенням заживо гниючої людини. Потрібно ж депутатам знати результати своєї роботи - а видовище такого результату вразить.



Разом з тим, не варто забувати про ще одного захисника прав гуляйпільців - Олександра Дудки - теперішнього народного депутата, колишнього заступника губернатора, колишнього голови Гуляйпільської райдержадміністрації. Тим паче, раніше, це коли ще вибори маячили на горизонті, він був проти розробки родовища. А тепер мовчки спостерігає за прийняттям рішення під час сесії обласної ради.



Источник материала: http://thesidorov.blogspot.com/2012/12/78.html

Категория: Рудник Гуляйполе | Просмотров: 997 | Добавил: slnikolas | Дата: 31.03.2013

« 1 2 3 4 5 »
Календарь
«  Апрель 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0