Главная » Архив материалов

Явление радиоактивности было открыто в 1896 году французским ученным Анри Беккерелем.

  В больших объемах радионуклиды образуются как побочный продукт на предприятиях оборонной  промышленности и атомной энергетики. Попадая в окружающую среду, они оказывают негативное влияние на живые организмы. Наиболее опасен в этом отношении радон.

  В первые его открыл английский физик Резерфорд в 1900 году, а современное название дал английский физик Дорн в 1990 году. Радон образуется не только при распаде радия, но также урана, тория, актиния и других радиоактивных элементов.

    Радон – это газ без цвета и запаха. Он не только ядовит, но еще и радиоактивен. Он легко растворяется в воде, но еще лучше в жировых тканях живых организмов. Так как радон довольно тяжел (в 7,5 раз тяжелее воздуха), он  "обитает” в толщах земных пород и выделяется в атмосферу.

  Лишь недавно ученные выяснили,  что наибольший вклад в облучение человека вносит именно радон. Он ответственен за ¾ - х годовой дозы облучения от земных источников и примерно за половину этой дозы от всех природных источников. Установлено что основная часть облучения происходит от дочерних продуктов распада радона – изотопов свинца, висмута и полония.

   Продукты распада радона попадают в легкие человека вместе с воздухом и задерживаются в них. Распадаясь, они образовывают альфа – частицы порождающие клетки эпителия ( покрывной ткани легких, пищевода, желудка, кишечника, моче-половой системы ). Это может вызвать даже микро ожоги.

  Альфа частицы и так называемые  "радикалы” вызывают повреждения в хромосомах клеток костного мозга, что приводит к анемии и лейкозу. К сожалению, наиболее уязвимы для радона  самые важные клетки организма – половые,  кроветворные и иммунные. Частицы тонизирующей радиации повреждает наследственный код , и могут себя не проявлять до некоторого времени, пока поврежденной клетки настанет время делится, или создавать новый организм – ребенка. Тогда речь идет о мутациях (изменении) клеток. Очень часто у людей с пораженными клетками развивается бесплодие. Создается впечатление, что сама природа отказывает в существовании людям, неспособным жить разумно и угрожающем своей деятельностью всему живому на планете.

  Самый значимы путь выделения радона – из почвы,  с водой из-под душа,  в парной.  Содержится он и в природном газе. Среднегодовая активность изотопов радона не должна превышать 100 бк /м3 (беккерелей) в проектируемых  зданиях, в жилых – не более 200 бк/м3, а если более 400 бк/м3 здание должно быть снесено или перепрофилировано.

  Если в жилых зданиях не герметизирован пол и не проветривается здание, то активность радона в нем в 8 раз превышает норму.

... Читать дальше »
Категория: Рудник Гуляйполе | Просмотров: 775 | Добавил: slnikolas | Дата: 17.03.2013


Категория: Рудник Гуляйполе | Просмотров: 5316 | Добавил: slnikolas | Дата: 15.03.2013


06.03.2013 о шістнадцятій годині у Гляйпільській районній державній адміністрації відбулась зустріч представників "Гуляйпільської Громади" з головами міської та районної рад Немічем Олексієм та Поповичем Олександром. Були обговорені найбільш гострі питання пов'язані з можливостю відкриття кар'єру біля Гуляйпілля.

 "Таке відчуття, що це була розмова глухих з німими.

  Що обговорюва­ли: збір громади в минулу суботу біля КСК і рішення

 районної ради. Нас звинуватил­и в тому, що ми дезінформу­ємо місцеве

 населення і нагнітаємо­ обстановку в питанні розробки родовища. Всі

 місцев чиновники голова РДА , заступник голови райради, особливо    мер ,

 дуже хочуть дізнатися,­ що лежить в нашій землі, тому    висловлють­ся дуже

 закрученим­и (!) словами, що начебото вони і проти, але хай риють

 бурять або точніше роблять геологічну­ розвідку. На наші наголоси, що

 вже все пробурено і вивчено і написано массу наукових робіт відповідь

 одна ВОНИ (чиновники­ місцеві)!!­ "Нічого не знають" тому виходить що 11

 років і сотні скважин пробурених­ на території гуляйполя в жопу))).. тому

 треба заново бурити. От тільки питання - від того, що ВОНИ не знають,    

 варто знову бурити....? Висновок: подзвонили­ сказали прийняти одобрямс,

 прийняли ...що там з вами буде пофіг... головне крісло за собою

 зберегти...."

                                                                                                   Левченко С.

Категория: Рудник Гуляйполе | Просмотров: 693 | Добавил: slnikolas | Дата: 07.03.2013

До «Гуляйпільської громади» масово почали звертатися мешканці Гуляйполя в зв”язку з тим, що їм, на робочих місцях, керівники почали погрожувати репресіями та звільненням з роботи, за те, щовони прийняли участь у зборі теритроріальної громади.
Вчителі, медики, та інші держслужбовці потерпають від свавілля чиновників гуляйпільської ради та адміністрації…
Народні «СЛУГИ»!!!!!!!!!!! в грубій формі порушують конституційні права гуляйпільців. ….
Розсилайте цю інформацію по всім знайомим, у всі можливі ЗМІ, соціальні мережі,та на телебачення…!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.
Будь-які спроби такого шантажу, записуйте на телефони, знімайте на відео та викладайте в ІНТЕРНЕТ…з масовим оповіщенням…
Категория: Рудник Гуляйполе | Просмотров: 710 | Добавил: slnikolas | Дата: 05.03.2013

2.03.2013 біля КСК Гуляйпільці, більшість з них вперше почули правду про кар’єр. Прийшло мабуть чоловік 700, так як під зверненням до влади підписалося 620. Жодного з дупутатів, які піднімали руці, за відкриття кар’єру не було.. не хватило, у бідненьких, духу….та сміливості. Жаркувато стало мабуть і вищестоячім «обранцям», так як вже в понеділок  "хазяйни долі", дали указання своїм намісникам – пастухам, на місцях, трішки заспокоїти свій електорат-(…).

А ті ж раді вислужитися, при цьому, не маючи своєї думки, пояснили нашим держслужбовцям, тобто поставили перед вибором, або ходиш на збори або на роботу…. Класний вибір. А по суті, між чим вибираєш, чи залишитися без роботи сьогодні, хоча ти прекрасно розумієш, що ніякий начальник не має права навіть розкривати про це рота,...... чи завтра, залишитися без чистого повітря, води, з кучою болячок і знову таки ж без роботи… НОРМАЛЬНО….

                Постає перше питання....Хто такий начальник, і які в ного обов’язки??? Правильно  - людина, якій підчиняєшся ти на роботі...не більше.. 8 робочих год. закінчилося, і все...

                Звідси друге питання... Вже з наїздом... а яке він має право тобі вказувати, що робити, ще й ставити ультиматуми... Що це за коники????

                А тепер потретє. Держслужбовець все це добре, але Ти в першу чергу громадянин, яки вибирає для себе владу.....

А тепер , якщо не вважаєш себе тупим і покірним бараном, яким тебе бачить той, хто повинен перед тобою звітувати( пишу грубо, але правильно, ти по великому рахунку й сам це знаєш.). ПОДУМАЙ, між чим ти вибираеш, і взагалі, чому ти мусиш вибирати…

Ти як держслужбовець, не можеш брати участь у страйках та вчиняти інші дії, що перешкоджають нормальному функціонуванню державного органу…(40 годин на тиждень).- ти це й не робиш..... Але вибач, хто і яке має право визначати, що тобі робити у вільний час ( останні128 годин)та куди ходити...

Стаття 34. Кожному гарантується право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань. Кожен має право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб - на свій вибір.    

         Люди, ви самі присікайте ці моменти, будь-яка погроза "начальника" такого типу, записується на телефон та в прокуратуру.... та на всі сайти та соц. мережі....щоб іншим "не повадно было".

А ті хто дає такі накази типу заспокоїти "непокірних".... хай почитають спочатку свої обовязки...., і подумають хто іх на ті місця ставив....

Звичайно простіше сказати.... я не можу нічого зробити, бо мені наказали..... Хто наказав???? Ти що РАБ????????   Може досить тупо підкорятися та мовчати....

Категория: Рудник Гуляйполе | Просмотров: 745 | Добавил: slnikolas | Дата: 05.03.2013



02.03.2013  біля КСК відбулась зустріч жителів міст Гуляйполе та Пологи з приводу можливого відкриття карьеру поблизу міста. Прийшло багато небайдужих до долі свого району. Люди активно виражали своє незадоволення діями районної ради, яка в грудні минулого року дозволила проведення промислово-дослідних робіт. Приїхали навіть люди з ближніх сіл і з міста Пологи.Думка народу була категричною:"НІ КАРЬЕРУ". Заслухавши доповіді і виступи громадських активістів і просто небайдужих людей, вирішили надіслати запит до обласної та районної рад, з вимогою, до 10 квітня, відмінити рішення районної ради від 26.12.2012.У разі незадоволення вимоги пообіцяли почати процедуру збору підписів про проведення місцевого референдуму «Про  дострокове припинення повноважень районної Гуляйпільської ради та її керівництва». Всі присутні, 613 чоловік, підписались і засвідчили своє бажання і в подальшому слідкувати за розвитком подій, і в разі необхідності приймати міри, щоб захистити свій район від можливого екологічного лиха.
Категория: Рудник Гуляйполе | Просмотров: 953 | Добавил: slnikolas | Дата: 02.03.2013

Категория: Рудник Гуляйполе | Просмотров: 1072 | Добавил: slnikolas | Дата: 02.03.2013

Всіх, кому не байдужа доля Гуляйпілля запрошуємо на зустріч біля КСК 02.03.2013 о тринадцятій годині.
Категория: Рудник Гуляйполе | Просмотров: 643 | Добавил: slnikolas | Дата: 02.03.2013

« 1 2 3 4 5
Календарь
«  Апрель 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0